SM Szolnok

Sclerosis Multiplexes Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete

ANGOL-NÉMET KLUB

máj 182018

Kedves Honlap Látogató!

 

Egyesületünk keretein belül 

Angol-Német Klub kezdte meg működését.

 

További információ és jelentkezni:

Furcsa Józsefné Elnök asszonynál 

Tel.: 06-20/332-65-85

Email.: furcsa.jozsefne@gmail.com

Berekfürdői Üdülés

máj 092018

Kedves Tagok!

 

2018. szeptember 18-23 között a szokásos Berekfürdői Üdülésre lehet jelentkezni.

Idén az Erzsébet utalvánnyal rendelkezők valamint saját hozzájárulásos tagokat várjuk.

 

Jelentkezni, valamint további információt:

Furcsa Józsefné elnök asszonynál, illetve a 06-20/332-65-85-ös telefon számon lehet érdeklődni.

Üdülési lehetőség

febr 202018

Egy magát megnevezni nem kívánt adományozó Egyesületünk részére eladta a tulajdonát képező Hajdúszoboszlón található SIESTA Üdülőszövetkezet Üdülőszállóján  1 szobás apartman örökös üdülési használati jogát. 

Az apartman mindennel felszerelt, akadálymentes, 2-3 fő részére kényelmes szállási lehetőség.

2x 2-hetes üdülés.

Időpontok: 2018. március 13-26-ig

                 2018. szeptember 11-24-ig

 

Várjuk a fent nevezett időpontban üdülni kívánó személyek jelentkezését Furcsa Józsefné (egyesületi elnök) 06-20/332-65-85-ös telefonszámán.

További részleteket is a fent megjelölt személynél, és telefonszámon lehet kérni.

 

Köszönjük

 

Felhívás mozgáskorlátozott emberek számára

nov 302017

undefined

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kampányt indít a mozgáskorlátozott személyeket érintő közlekedőképesség-minősítési rendszerének felülvizsgálata érdekében!

A jelenlegi -2012. márciusától fennálló – rendszert nem tartjuk elfogadhatónak, mert annak bevezetése óta sok mozgáskorlátozott ember kimarad a közlekedőképesség súlyos akadályozottságához kapcsolódó kedvezményekből, holott a hétköznapokban ténylegesen hátrányokkal rendelkezik a közlekedés, mindennapi életvitel terén.

Mint ismeretes a személygépkocsi szerzési, illetve átalakítási támogatásra, továbbá a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra – mások mellett – a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személyek lehetnek jogosultak.

A MEOSZ már évek óta szorgalmazza a minősítési rendszer felülvizsgálatát. Annak érdekében, hogy a jelenlegi rendszer működéséből adódó anomáliákat szemléltethessük, várjuk azon érintettek jelentkezését, akik történetük rövid ismertetésével hozzájárulnának kezdeményezésünk sikeréhez!

Elsősorban azok írjanak nekünk akik, bár mozgáskorlátozottságuk okán közlekedésükben, mindennapjainkban ténylegesen akadályozottak, azonban a „közlekedésében súlyosan akadályozott” minősítést nem kapták meg, a minősítés kiadása iránti kérelmüket a hatóság elutasította.

Jelentkezésüket a kozlekedokepesseg@meosz.hu email címre várjuk 2017. december 4-ig.

A problémáról szóló tájékoztatót itt olvashatják!

http://www.meosz.hu/wp-content/uploads/2017/11/t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-k%C3%B6zleked%C3%A9s%C5%91k%C3%A9pess%C3%A9g-vizsg%C3%A1lat-m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1sa-felh%C3%ADv%C3%A1sr%C3%B3l.pdf

 

Budapest, 2017.11.27.

MEOSZ

Forrás és a teljes cikk az alábbi linken olvasható: http://www.meosz.hu/blog/felhivas-mozgaskorlatozott-emberek-szamara/

Karácsonyi évzáró rendezvény

nov 292017

Kedves Tagok! 

Kérünk benneteket a karácsonyi rendezvényre  (2017. december 8. péntek 9-15 óráig)  aki még nem jelezte részvételi szándékát minél előbb tegye meg.

Posta cím: 5000 Szolnok, Kossuth L. út 18. 2/22, E-mail: furcsa.jozsefne@gmail.com ,Tel: fax:. 56/422-064, 06-20/3326585

Helyet és étkezést csak a regisztrált vendégeknek tudunk biztosítani.

Megértéseteket köszönjük!

 

 

Ismerd meg, Ismerd fel, Éld át!

nov 222017

Ismerd meg, Ismerd fel, Éld át!
Belvárosi akcióval hívták fel a figyelmet a sclerosis multiplexre

Budapest, 2017. november 16.- Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar Sclerosis Multiplex Betegek Szövetsége által szervezett kampány. Az érdeklődők nemcsak azt élhették át, hogyan telnek a kórban szenvedők hétköznapjai, de az eseményen részt vevő szakértőktől és érintettektől arról is hasznos információkat kaptak, hogyan tudják felismerni a betegséget és segíteni a betegeket.


Rendhagyó kampánnyal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségben szenvedők helyzetére a Magyar Sclerosis Multiplex Betegek Szövetsége (MSMBSZ). A szervezet egy szombat délután, az Europeum Bevásárlóközpont földszintjén az arra járóknak igyekezett bemutatni, hogyan változtatja meg az életet ez a betegség. A Roche Magyarország által támogatott kampány keretében különböző feladatokon keresztül tapasztalhatták meg az érdeklődők, hogyan változik többek között a mozgáskoordináció, a kézügyesség, a járás, a látás a sclerosis multiplex hatására.

Így például lehetőség volt arra, hogy kipróbálják, milyen gumikesztyűben begombolni egy inget, vagy a járási nehézségek érzékeltetésére szivacson, illetve békatalppal sétálhattak a bevásárlóközpont látogatói. A látással kapcsolatos tüneteket egy homályos szemüveg segítségével szimulálták.

 

undefinedundefined  undefined

 

Kevés olyan betegség van, melyet annyi tévhit és előítélet övezne, mint az SM-et, pedig Magyarországon a becslések szerint legalább 8 ezer embert érinthet, mégis csak kevesen rendelkeznek hiteles információkkal a kórról. Így az MSMBSZ ezzel az érzékenyítő kampánnyal nemcsak a betegségre szerette volna felhívni a figyelmet, de talán még fontosabb cél volt, hogy a tapasztalás és megismerés által az elfogadást és a szolidaritást segítse. Ebben működött közre Dr. Mátyás Klotild, az MSMBSZ Orvosi Tanácsadó Testületének elnöke, valamint Nagy Zoltán énekes, a nemzetközileg is nagy sikert arató Sclerosis Multiplex Dal szerzője. Zoltán, aki maga is SM beteg, a helyszínen előadta a szerzeményt. A kampány fővédnöke Bocskay Éva, az MSMBSZ elnöke.

„Általában azokról tudja a közvélemény, hogy sclerosis multiplexben szenvednek, akikről látszik is, mert kerekesszékben vannak, vagy valamilyen segédeszközt használnak. Azoknál a betegeknél, akiknél nincsenek, vagy nagyon enyhék a tünetek többnyire csak a közvetlen család tud a kórról. Mi arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté ez a betegség, minél többen tudjanak a tünetekről, hiszen így nő a lehetősége annak, hogy korán felismerjék a sclerosis multiplexet” - mondta el Dr. Mátyás Klotild.

Saját személyes tapasztalatait osztotta meg a betegség kapcsán Nagy Zoltán. „Két-három éve még a négy fal között teltek a napjaim, aztán egy volt zenésztársam megkeresett, így született ez a dal is, aminek nagyon pozitív lett a fogadtatása. Ez fordulópont volt számomra, kinyílt a világ, és most már másképp látok mindent. Igyekszem erőt adni mindenkinek, aki SM-ben szenved, és azt üzenem nekik, hogy ne adják fel” - tette hozzá a zenész.

„Országos szinten 32 SM központ található, és mindegyik környékén van egy klub vagy egyesület, ami megpróbálja összefogni a betegeket” - közölte Bocskay Éva, az MSMBSZ elnöke. „Vannak országos szintű kampányaink, amelyekkel támogatókat, önkéntes segítőket keresünk a betegek mellé. Szeptember 2-án Szolnokon megrendeztük az Országos SM napot, illetve nyaranta rehabilitációs tábort szervezünk Beregfürdőn” - fűzte hozzá az MSMBSZ elnöke.

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az azokat körülvevő, úgynevezett myelin-hüvely. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik (20-40 éves kor között), és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. A diagnózist követően a betegek 10 százaléka lesz öt éven belül súlyosan rokkant. A várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen a sclerosis multiplex, az életminőség azonban jelentősen romlik.

Sajnos az SM nem gyógyítható, a kezelés célja, hogy lassítsa a tünetek súlyosabbá válását, és javítsa az életminőséget. Azért is fontos a korai felismerés, mert az időben elkezdett modern terápiák segítségével akár még hosszú évekig fenntartható az egészségeshez közeli életminőség. A helyzetet nehezíti, hogy a sclerosis multiplex nehezen azonosítható, „ezerarcú betegség” és sajnos jelenleg még nem mindegyik típusa kezelhető. A tünetek számos más betegségre is utalhatnak. Általában úgy merül fel az SM gyanúja, hogy több vizsgálat alkalmával sem sikerül beazonosítani a tünetek kiváltó okát. Sokszor a tünetek olyanok, melyek téves következtetések levonására adhatnak okot: látászavar, kettős látás, fáradékonyság, koordinációs zavar. A felületes szemlélő ezt könnyen a lustaságnak vagy ittasságnak tulajdoníthatja. Ezért is fontos, hogy minél többen, minél több információt kapjanak az SM-ről, hiszen mind a betegség felismerésében, mind az életminőség javításában fontos szerepet játszhat a betegek környezete is.

Az MSMBSZ-ről: A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége jelenleg 12 SM egyesületet és klubokat magába tömörítő szervezet, mely e szervezetek összefogására, szakmai irányítás céljából létesült. A szervezet fontos céljainak tekinti többek között a betegek szociális segítésének megszervezését, a tagok (egyesületek, alapítványok) érdekeinek a képviseletét, a sclerosis multiplex betegséggel kapcsolatos ismeretek és az új eredmények megismerésének elősegítését, az SM betegek otthonápolásának és rehabilitációjának megszervezését és segítését, valamint az SM által érintettek felkutatását.

 

undefined

 

A videó az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=TYfU9jVgLNQ&list=UUWxwrTrmjdPStJ5QYG19Znw&index=1

 

Meghívó

nov 142017

A Sclerosis Multiplexes Betegek Szolnok Megyei Egyesülete sok szeretettel meghív a

2017. december 8-án (péntek) 9-15 óráig

tartó Karácsonyi évzáró rendezvényére

Helye: Szolnok, Civil Ház (Baross G. u. 56)

A részvétel bejelentkezéshez kötött, illetve várjuk jelzésed speciális étkezés és segédeszköz használat esetén.

Ezt telefonon, levélben tudod megtenni. 

(5000 Szolnok, Kossuth L. út 18. 2/22, E-mail: furcsa.jozsefne@gmail.com ,Tel: fax:. 56/422-064, 06-20/3326585)


Amennyiben módodban áll szívesen fogadnánk egy tányér süteményt és pár darab tombola tárgyat, amellyel hozzájárulnál a nap izgalmasabbá tételéhez.


Sok Szeretettel várunk!

undefined

 

"Békességet, boldogságot,
csengő szót és gyertyalángot,
ajándékot, szeretetet,
mindent, ami fontos Neked!
Kellemes karácsonyi ünnepeket!"

TÁJÉKOZTATÓ A muzeális intézmények által biztosított kedvezményekről

nov 102017

Azok a múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények, illetve kiállítóhelyek, amelyek
miniszter által kiadott működési engedéllyel rendelkeznek, különféle mértékű
kedvezményeket biztosítanak állandó és időszaki kiállításaik látogatása során, amelyeket a
magyar állampolgárokon kívül az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak
állampolgárai is igénybe vehetik, ha megfelelnek a lentebb ismertetett feltételeknek.


A kedvezmények fajtái:


Díjmentesség


Díjtalanul látogathatja az állandó és időszaki kiállításokat is az, aki: - 6. életévét be nem töltött kiskorú, - aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról rendelkező
törvény alapján fogyatékosnak minősül, továbbá legfeljebb egy kísérője, - aki közoktatásban dolgozó pedagógus, - továbbá, aki a 70. életévét betöltötte.


Kizárólag az állandó kiállításokat látogathatja díjmentesen minden hónap egy hétvégéjén a
muzeális intézmény által kijelölt napon: - aki a 26. életévét nem töltötte be, - aki 18 év alatti személyt kísér, ha e személy közeli hozzátartozójának minősül (egy
időben legfeljebb két ilyen személyre vonatkozhat a kedvezmény.) Közeli
hozzátartozó – egyebek mellett – a szülő, nagyszülő, ideértve az örökbefogadó,
mostoha és nevelő szülőt is, illetve a testvér.


A nemzeti ünnepeken a muzeális intézmények kiállításai díjmentesen látogathatók.


50 százalékos kedvezmény

 

Az állandó és időszaki kiállításokat 50 százalékos kedvezménnyel látogathatja: - aki a 6. életévét már betöltötte 26. éve eléréséig, - aki 62 évesnél idősebb, - aki két 18 év alatti személyt kísér, ha közeli hozzátartozójuknak minősül (egy időben
legfeljebb két ilyen személyre vonatkozhat a kedvezmény), - aki a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül.


Ki minősül fogyatékosnak?
A kedvezmény igénybevétele szempontjából fogyatékosnak kell tekinteni, aki tartósan vagy
véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős
akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt
korlátozza vagy gátolja.
A kedvezményre való jogosultságot megalapozó körülmény fennálltát természetesen igazolni
kell. Bár a kormányrendelet nem tartalmaz szabályozást az igazolás módjára vonatkozóan, a
különféle múzeumok internetes oldalain tájékozódva azt tapasztaltuk, hogy a fogyatékosság
vonatkozásában igazolásként a Magyar Államkincstár által kiállított kártyát (hatósági
igazolás), illetve a különféle ellátások megállapításáról rendelkező határozatot is elfogadják.
Figyelem! Ahogy a tájékoztató elején is írtuk, e kedvezmények nem minden kiállítóhelyre,
kiállításra vonatkoznak, csak a miniszteri engedéllyel működő intézményekre! Ha az ön által
meglátogatni tervezett kiállítóhely nem ilyen, kérjük, tájékozódjon a kedvezményekről!


MEOSZ

 

 

Ismét személygépkocsi beszerzés támogatására indul pályázat

okt 252017

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet Személygépkocsi beszerzés támogatása kerekesszékkel közlekedő személyek részére AUTÓPLUSZ2018 címmel.

Benyújtási határidő: 2017. december 11.

A pályázati dosszié az FSZK honlapjáról tölthető le. Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el a pályázati felhívást és a pályázati útmutatót!

Az alábbi linken kérhető a pályázati dosszié letöltéséhez szükséges kód és további információk:   http://fszk.hu/palyazat/autoplusz2018/

A pályázatot kizárólag postai úton lehet benyújtani a következő címre:
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Hazai Támogatások Programirodája
1138 Budapest, Váci út 191.

 

A borítékra írják rá a pályázat kódszámát! (AUTÓPLUSZ2018)

A pályázat célja, célcsoportja

A pályázati program célja az aktív kerekesszéket, elektromos kerekesszéket, és elektromos mopedet használó súlyosan mozgáskorlátozott személyek önálló életvitelének támogatása, közlekedési lehetőségeik javítása egy állapotuknak megfelelő gépjármű beszerzésének támogatásával.
A pályázati program célcsoportját azok a súlyosan mozgáskorlátozott személyek alkotják, akik szakorvosi indikáció alapján, életvitelszerűen kerekesszéket, elektromos kerekesszéket, és elektromos mopedet (együttesen: kerekesszéket) használnak és a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményrendszerének keretében a fogyatékos állapotuk sajátossága miatt nem tudtak megfelelő személygépkocsit vásárolni.

Támogatható programok, a támogatás mértéke

A pályázatban a támogatott tevékenység a jogosult(ak) igényeinek megfelelő, akadálymentes, új vagy használt személygépkocsi vásárlása.

A pályázati programra kizárólag magánszemélyek pályázhatnak az alábbi kategóriában:

 

„A” kategória
Ebben a kategóriában kizárólag azok a súlyos mozgáskorlátozott személyek pályázhatnak, akik elektromos kerekesszéket (az elektromos moped nem számít elektromos kerekesszéknek) használnak és gépjárművel való utazásuk során önállóan átülni vagy kiülni nem képesek csak segítséggel. Az elektromos kerekesszék használatát rehabilitációs szakorvosi véleménnyel kell igazolni.

 

„B” kategória
Ebben a kategóriában azok a súlyos mozgáskorlátozott személyek pályázhatnak, akik életvitelszerűen kerekesszéket (nem elektromos) és/vagy elektromos mopedet használnak. A kerekesszék használatát rehabilitációs szakorvosi véleménnyel kell igazolni.

 

Azok a pályázók, akik vezetői engedéllyel rendelkeznek önállóan, illetve azok a személyek, akik nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, szállítást végző személy, szállítást vállaló nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást. A pályázat nyilvános, egy pályázó csak egy kategóriára pályázhat. A gépjármű beszerzés részletes folyamatát a Pályázati Útmutató tartalmazza.

 

A pályázati program megvalósítási időszaka

 

A megvalósítási időszak 2018. március 1-től 2019. február 28-ig tart.

 

További információ

 

FSZK Nonprofit Kft.
Hazai Támogatások Programirodája
E-mail: autoplusz2018 [KUKAC] fszk [PONT] hu
A pályázattal kapcsolatos kérdéseket kizárólag e-mailben lehet feltenni.

 

Forrás és bővebb információk: http://fszk.hu/palyazat/autoplusz2018/

 

 

Országos SM Nap Szolnok

szept 052017

undefined

 

A rendezvényről az alábbi oldalakon jelentek meg cikkek:

MSMBA

http://www.msmba.hu/azonnal-kezelni-kell-az-sm-betegeket-remeny-primer-progressziv-korformaban-is/

 

MTI - Országos Sajtószolgálat

http://os.mti.hu/hirek/129636/a_magyar_sclerosis_multiplexes_betegekert_alapitvany_kozlemenye-1_resz

 

Civil Hírügynökség

http://civilhirugynokseg.hu/diagnozis-utan-azonnal-kezelni-kell/

ZetaPress

http://www.zetapress.hu/egeszsegugy/80993

Weborvos

http://www.weborvospro.hu/cikkek/gyorshir/azonnalkezelnikellagyogyithatatlansmbetegeket.html

Medical Online

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/orszagos_sm_nap_szolnokon

Magyar Orvosi Kamara - MOK Online

https://www.mok.hu/news.php?id=1712

 

Atom

Powered by Nibbleblog