SM Szolnok

Sclerosis Multiplexes Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete

2018 Országos SM Nap

júl 242018

Kedves Látogatónk!

 

2018. szeptember 15-én (szombat) Szolnokon a Baross u. 37-ben (Gépipari Szakiskolában) ismét megrendezésre kerül

az Országos SM NAP!

 

Jelentkezni: a tagszervezeteknél

 

Egyéb információ: 

Furcsa Józsefné SM Szolnok Elnök

Tel.: 20/332-65-85

email.: furcsa.jozsefne@gmail.com

 

ANGOL-NÉMET KLUB

máj 182018

Kedves Honlap Látogató!

 

Egyesületünk keretein belül 

Angol-Német Klub kezdte meg működését.

 

További információ és jelentkezni:

Furcsa Józsefné Elnök asszonynál 

Tel.: 06-20/332-65-85

Email.: furcsa.jozsefne@gmail.com

Berekfürdői Üdülés

máj 092018

Kedves Tagok!

 

2018. szeptember 18-23 között a szokásos Berekfürdői Üdülésre lehet jelentkezni.

Idén az Erzsébet utalvánnyal rendelkezők valamint saját hozzájárulásos tagokat várjuk.

 

Jelentkezni, valamint további információt:

Furcsa Józsefné elnök asszonynál, illetve a 06-20/332-65-85-ös telefon számon lehet érdeklődni.

Üdülési lehetőség

febr 202018

Egy magát megnevezni nem kívánt adományozó Egyesületünk részére eladta a tulajdonát képező Hajdúszoboszlón található SIESTA Üdülőszövetkezet Üdülőszállóján  1 szobás apartman örökös üdülési használati jogát. 

Az apartman mindennel felszerelt, akadálymentes, 2-3 fő részére kényelmes szállási lehetőség.

2x 2-hetes üdülés.

Időpontok: 2018. március 13-26-ig

                 2018. szeptember 11-24-ig

 

Várjuk a fent nevezett időpontban üdülni kívánó személyek jelentkezését Furcsa Józsefné (egyesületi elnök) 06-20/332-65-85-ös telefonszámán.

További részleteket is a fent megjelölt személynél, és telefonszámon lehet kérni.

 

Köszönjük

 

Felhívás mozgáskorlátozott emberek számára

nov 302017

undefined

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kampányt indít a mozgáskorlátozott személyeket érintő közlekedőképesség-minősítési rendszerének felülvizsgálata érdekében!

A jelenlegi -2012. márciusától fennálló – rendszert nem tartjuk elfogadhatónak, mert annak bevezetése óta sok mozgáskorlátozott ember kimarad a közlekedőképesség súlyos akadályozottságához kapcsolódó kedvezményekből, holott a hétköznapokban ténylegesen hátrányokkal rendelkezik a közlekedés, mindennapi életvitel terén.

Mint ismeretes a személygépkocsi szerzési, illetve átalakítási támogatásra, továbbá a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra – mások mellett – a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személyek lehetnek jogosultak.

A MEOSZ már évek óta szorgalmazza a minősítési rendszer felülvizsgálatát. Annak érdekében, hogy a jelenlegi rendszer működéséből adódó anomáliákat szemléltethessük, várjuk azon érintettek jelentkezését, akik történetük rövid ismertetésével hozzájárulnának kezdeményezésünk sikeréhez!

Elsősorban azok írjanak nekünk akik, bár mozgáskorlátozottságuk okán közlekedésükben, mindennapjainkban ténylegesen akadályozottak, azonban a „közlekedésében súlyosan akadályozott” minősítést nem kapták meg, a minősítés kiadása iránti kérelmüket a hatóság elutasította.

Jelentkezésüket a kozlekedokepesseg@meosz.hu email címre várjuk 2017. december 4-ig.

A problémáról szóló tájékoztatót itt olvashatják!

http://www.meosz.hu/wp-content/uploads/2017/11/t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3-k%C3%B6zleked%C3%A9s%C5%91k%C3%A9pess%C3%A9g-vizsg%C3%A1lat-m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1sa-felh%C3%ADv%C3%A1sr%C3%B3l.pdf

 

Budapest, 2017.11.27.

MEOSZ

Forrás és a teljes cikk az alábbi linken olvasható: http://www.meosz.hu/blog/felhivas-mozgaskorlatozott-emberek-szamara/

Karácsonyi évzáró rendezvény

nov 292017

Kedves Tagok! 

Kérünk benneteket a karácsonyi rendezvényre  (2017. december 8. péntek 9-15 óráig)  aki még nem jelezte részvételi szándékát minél előbb tegye meg.

Posta cím: 5000 Szolnok, Kossuth L. út 18. 2/22, E-mail: furcsa.jozsefne@gmail.com ,Tel: fax:. 56/422-064, 06-20/3326585

Helyet és étkezést csak a regisztrált vendégeknek tudunk biztosítani.

Megértéseteket köszönjük!

 

 

Ismerd meg, Ismerd fel, Éld át!

nov 222017

Ismerd meg, Ismerd fel, Éld át!
Belvárosi akcióval hívták fel a figyelmet a sclerosis multiplexre

Budapest, 2017. november 16.- Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar Sclerosis Multiplex Betegek Szövetsége által szervezett kampány. Az érdeklődők nemcsak azt élhették át, hogyan telnek a kórban szenvedők hétköznapjai, de az eseményen részt vevő szakértőktől és érintettektől arról is hasznos információkat kaptak, hogyan tudják felismerni a betegséget és segíteni a betegeket.


Rendhagyó kampánnyal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségben szenvedők helyzetére a Magyar Sclerosis Multiplex Betegek Szövetsége (MSMBSZ). A szervezet egy szombat délután, az Europeum Bevásárlóközpont földszintjén az arra járóknak igyekezett bemutatni, hogyan változtatja meg az életet ez a betegség. A Roche Magyarország által támogatott kampány keretében különböző feladatokon keresztül tapasztalhatták meg az érdeklődők, hogyan változik többek között a mozgáskoordináció, a kézügyesség, a járás, a látás a sclerosis multiplex hatására.

Így például lehetőség volt arra, hogy kipróbálják, milyen gumikesztyűben begombolni egy inget, vagy a járási nehézségek érzékeltetésére szivacson, illetve békatalppal sétálhattak a bevásárlóközpont látogatói. A látással kapcsolatos tüneteket egy homályos szemüveg segítségével szimulálták.

 

undefinedundefined  undefined

 

Kevés olyan betegség van, melyet annyi tévhit és előítélet övezne, mint az SM-et, pedig Magyarországon a becslések szerint legalább 8 ezer embert érinthet, mégis csak kevesen rendelkeznek hiteles információkkal a kórról. Így az MSMBSZ ezzel az érzékenyítő kampánnyal nemcsak a betegségre szerette volna felhívni a figyelmet, de talán még fontosabb cél volt, hogy a tapasztalás és megismerés által az elfogadást és a szolidaritást segítse. Ebben működött közre Dr. Mátyás Klotild, az MSMBSZ Orvosi Tanácsadó Testületének elnöke, valamint Nagy Zoltán énekes, a nemzetközileg is nagy sikert arató Sclerosis Multiplex Dal szerzője. Zoltán, aki maga is SM beteg, a helyszínen előadta a szerzeményt. A kampány fővédnöke Bocskay Éva, az MSMBSZ elnöke.

„Általában azokról tudja a közvélemény, hogy sclerosis multiplexben szenvednek, akikről látszik is, mert kerekesszékben vannak, vagy valamilyen segédeszközt használnak. Azoknál a betegeknél, akiknél nincsenek, vagy nagyon enyhék a tünetek többnyire csak a közvetlen család tud a kórról. Mi arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté ez a betegség, minél többen tudjanak a tünetekről, hiszen így nő a lehetősége annak, hogy korán felismerjék a sclerosis multiplexet” - mondta el Dr. Mátyás Klotild.

Saját személyes tapasztalatait osztotta meg a betegség kapcsán Nagy Zoltán. „Két-három éve még a négy fal között teltek a napjaim, aztán egy volt zenésztársam megkeresett, így született ez a dal is, aminek nagyon pozitív lett a fogadtatása. Ez fordulópont volt számomra, kinyílt a világ, és most már másképp látok mindent. Igyekszem erőt adni mindenkinek, aki SM-ben szenved, és azt üzenem nekik, hogy ne adják fel” - tette hozzá a zenész.

„Országos szinten 32 SM központ található, és mindegyik környékén van egy klub vagy egyesület, ami megpróbálja összefogni a betegeket” - közölte Bocskay Éva, az MSMBSZ elnöke. „Vannak országos szintű kampányaink, amelyekkel támogatókat, önkéntes segítőket keresünk a betegek mellé. Szeptember 2-án Szolnokon megrendeztük az Országos SM napot, illetve nyaranta rehabilitációs tábort szervezünk Beregfürdőn” - fűzte hozzá az MSMBSZ elnöke.

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az azokat körülvevő, úgynevezett myelin-hüvely. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik (20-40 éves kor között), és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. A diagnózist követően a betegek 10 százaléka lesz öt éven belül súlyosan rokkant. A várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen a sclerosis multiplex, az életminőség azonban jelentősen romlik.

Sajnos az SM nem gyógyítható, a kezelés célja, hogy lassítsa a tünetek súlyosabbá válását, és javítsa az életminőséget. Azért is fontos a korai felismerés, mert az időben elkezdett modern terápiák segítségével akár még hosszú évekig fenntartható az egészségeshez közeli életminőség. A helyzetet nehezíti, hogy a sclerosis multiplex nehezen azonosítható, „ezerarcú betegség” és sajnos jelenleg még nem mindegyik típusa kezelhető. A tünetek számos más betegségre is utalhatnak. Általában úgy merül fel az SM gyanúja, hogy több vizsgálat alkalmával sem sikerül beazonosítani a tünetek kiváltó okát. Sokszor a tünetek olyanok, melyek téves következtetések levonására adhatnak okot: látászavar, kettős látás, fáradékonyság, koordinációs zavar. A felületes szemlélő ezt könnyen a lustaságnak vagy ittasságnak tulajdoníthatja. Ezért is fontos, hogy minél többen, minél több információt kapjanak az SM-ről, hiszen mind a betegség felismerésében, mind az életminőség javításában fontos szerepet játszhat a betegek környezete is.

Az MSMBSZ-ről: A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége jelenleg 12 SM egyesületet és klubokat magába tömörítő szervezet, mely e szervezetek összefogására, szakmai irányítás céljából létesült. A szervezet fontos céljainak tekinti többek között a betegek szociális segítésének megszervezését, a tagok (egyesületek, alapítványok) érdekeinek a képviseletét, a sclerosis multiplex betegséggel kapcsolatos ismeretek és az új eredmények megismerésének elősegítését, az SM betegek otthonápolásának és rehabilitációjának megszervezését és segítését, valamint az SM által érintettek felkutatását.

 

undefined

 

A videó az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=TYfU9jVgLNQ&list=UUWxwrTrmjdPStJ5QYG19Znw&index=1

 

Meghívó

nov 142017

A Sclerosis Multiplexes Betegek Szolnok Megyei Egyesülete sok szeretettel meghív a

2017. december 8-án (péntek) 9-15 óráig

tartó Karácsonyi évzáró rendezvényére

Helye: Szolnok, Civil Ház (Baross G. u. 56)

A részvétel bejelentkezéshez kötött, illetve várjuk jelzésed speciális étkezés és segédeszköz használat esetén.

Ezt telefonon, levélben tudod megtenni. 

(5000 Szolnok, Kossuth L. út 18. 2/22, E-mail: furcsa.jozsefne@gmail.com ,Tel: fax:. 56/422-064, 06-20/3326585)


Amennyiben módodban áll szívesen fogadnánk egy tányér süteményt és pár darab tombola tárgyat, amellyel hozzájárulnál a nap izgalmasabbá tételéhez.


Sok Szeretettel várunk!

undefined

 

"Békességet, boldogságot,
csengő szót és gyertyalángot,
ajándékot, szeretetet,
mindent, ami fontos Neked!
Kellemes karácsonyi ünnepeket!"

TÁJÉKOZTATÓ A muzeális intézmények által biztosított kedvezményekről

nov 102017

Azok a múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények, illetve kiállítóhelyek, amelyek
miniszter által kiadott működési engedéllyel rendelkeznek, különféle mértékű
kedvezményeket biztosítanak állandó és időszaki kiállításaik látogatása során, amelyeket a
magyar állampolgárokon kívül az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak
állampolgárai is igénybe vehetik, ha megfelelnek a lentebb ismertetett feltételeknek.


A kedvezmények fajtái:


Díjmentesség


Díjtalanul látogathatja az állandó és időszaki kiállításokat is az, aki: - 6. életévét be nem töltött kiskorú, - aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról rendelkező
törvény alapján fogyatékosnak minősül, továbbá legfeljebb egy kísérője, - aki közoktatásban dolgozó pedagógus, - továbbá, aki a 70. életévét betöltötte.


Kizárólag az állandó kiállításokat látogathatja díjmentesen minden hónap egy hétvégéjén a
muzeális intézmény által kijelölt napon: - aki a 26. életévét nem töltötte be, - aki 18 év alatti személyt kísér, ha e személy közeli hozzátartozójának minősül (egy
időben legfeljebb két ilyen személyre vonatkozhat a kedvezmény.) Közeli
hozzátartozó – egyebek mellett – a szülő, nagyszülő, ideértve az örökbefogadó,
mostoha és nevelő szülőt is, illetve a testvér.


A nemzeti ünnepeken a muzeális intézmények kiállításai díjmentesen látogathatók.


50 százalékos kedvezmény

 

Az állandó és időszaki kiállításokat 50 százalékos kedvezménnyel látogathatja: - aki a 6. életévét már betöltötte 26. éve eléréséig, - aki 62 évesnél idősebb, - aki két 18 év alatti személyt kísér, ha közeli hozzátartozójuknak minősül (egy időben
legfeljebb két ilyen személyre vonatkozhat a kedvezmény), - aki a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül.


Ki minősül fogyatékosnak?
A kedvezmény igénybevétele szempontjából fogyatékosnak kell tekinteni, aki tartósan vagy
véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős
akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt
korlátozza vagy gátolja.
A kedvezményre való jogosultságot megalapozó körülmény fennálltát természetesen igazolni
kell. Bár a kormányrendelet nem tartalmaz szabályozást az igazolás módjára vonatkozóan, a
különféle múzeumok internetes oldalain tájékozódva azt tapasztaltuk, hogy a fogyatékosság
vonatkozásában igazolásként a Magyar Államkincstár által kiállított kártyát (hatósági
igazolás), illetve a különféle ellátások megállapításáról rendelkező határozatot is elfogadják.
Figyelem! Ahogy a tájékoztató elején is írtuk, e kedvezmények nem minden kiállítóhelyre,
kiállításra vonatkoznak, csak a miniszteri engedéllyel működő intézményekre! Ha az ön által
meglátogatni tervezett kiállítóhely nem ilyen, kérjük, tájékozódjon a kedvezményekről!


MEOSZ

 

 

Atom

Powered by Nibbleblog