Mozgásprogram SM betegeknek

Mozgásprogram SM betegeknek

SM betegek számára ingyenes mozgásprogramot indít a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Budapesten csoportos, Nyíregyházán csoportos és egyéni gyógytornába személyesen lehet bekapcsolódni, de internetes kapcsolattal otthonról követhető jógaóra és a gerincet erősítő torna is indul.

Minden orvosi ajánlás azt támasztja alá, hogy a rendszeres testmozgás segít megőrizni, javítani az SM betegek állapotát, erőnlétét. Sokan nem jutnak el szervezett rehabilitációs vagy rekreációs foglalkozásokra, a hozzáférést a járvány tovább rontotta. Ezért tapasztalt szakemberek bevonásával, a Sanofi támogatásával elindítjuk ingyenes mozgásprogramunkat.

Részvételi szabályzat
Kérjük, hogy jelentkezés előtt ismerje meg!

1. Mind a 4 alább bemutatott személyes és online program ingyenes a sclerosis multiplexes betegek számára, a költségeket a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány vállalja.

2. Az ingyenes program keretében alapvetően csoportos (2-6 fős) foglalkozásokon való részvételre van lehetőség, ez alól a nyíregyházi gyógytorna a kivétel, ahol egyéni gyógytorna is elérhető.

3. Minden mozgásprogramot a jelentkező saját felelősségére vehet igénybe, kérjük, hogy jelentkezés előtt egyeztessen neurológus kezelőorvosával!

4. Az SM Mozgásprogram próbaidőszaka 2022. március 31-ig tart.

5. Annak érdekében, hogy minél többeknek segíthessünk, minden jelentkező egyféle foglalkozásban vehet részt az alapítvány költségére, heti egy alkalommal, viszont a program ideje alatt rendszeresen.

6. Jelentkezni az adott programnál megadott e-mail címen lehet. A jelentkezéskor kizárólag a jelentkező nevét kérjük megküldeni! Semmilyen egészségügyi adatot, leletet, orvosi iratot NE küldjön.

7. A jelentkezők nevét és elérhetőségét az adott foglalkozást tartó szakembernek továbbítjuk, ő veszi fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel, az időpontok egyeztetése is közvetlenül zajlik a foglalkozás vezetője és a résztvevők között.

8. Amennyiben a foglalkozás vezetője úgy ítéli meg, hogy a résztvevő számára nem javasolja az adott mozgásprogramot, a jelentkezést elutasíthatja.

9. A foglalkozások létszáma korlátozott. A 2021. március 31-ig tartó időszakban heti 3 budapesti gyógytorna foglalkozást (max. létszám 6 fő/alkalom), 3 online gerinctorna foglalkozást (max. létszám 6 fő/alkalom), 3 yin jóga foglalkozást (max. létszám 4 fő/alkalom) tudunk biztosítani. Teljes kihasználtság esetén tehát hetente 48 fő tud részt venni valamelyik fenti foglalkozáson. A nyíregyházi gyógytornánál nincs létszámkorlát.

10. Mivel a foglalkozások megtartása minimum létszámhoz kötött, amennyiben nem tud részt venni egy olyan foglalkozáson, amelyre korábban jelentkezett, a foglalkozás vezetőjét legalább egy nappal korábban értesítse.

11. Aki befoglalt időpontban – a foglalkozás vezetőjének előzetes értesítése nélkül – nem jelenik meg vagy a foglalkozás alatt akadályozza a munkát, kizárható a további szolgáltatásból.

12. Minden résztvevő köteles tiszteletben tartani mások személyiségi jogait: mind a személyes, mind az online foglalkozásokról tilos felvételt, (képernyő)fotót készíteni minden jelenlévő egyértelmű és egyhangú hozzájárulása nélkül.

13. A foglalkozásokról – a résztvevők előzetes tájékoztatása mellett – az MSMBA számára a foglalkozás vezetője jelenléti ívet ad le, amely tartalmazza a jelenlévők nevét, e-mail címét (vagy annak híján telefonszámát). Ennek célja a foglalkozások pénzügyi elszámolásának alátámasztása, illetve a program utánkövetése (elégedettség felmérése, javaslatok kérése, értesítések megküldése).

14. Az SM Mozgásprogram alapítványi adatkezelési tájékoztatója itt található meg. A jelentkezést egyben nyilatkozatnak tekintjük, hogy az adatkezelési tájékoztatót megismerte, azt, illetve a program fentebb ismertetett szabályait elfogadta. A foglalkozások vezetői önálló adatkezelőnek minősülnek, így saját adatkezelési gyakorlatukért önmaguk felelősek.


Budapesti csoportos gyógytorna (2-6 fő)
Füredi Rita gyógytornász
Pillangó Egészségcentrum – Budapest, XIV. kerület, Pillangó u. 12.Füredi Rita

Füredi Rita gyógytornász-fizioterapeuta vagyok. Több mint 20 éves gyakorlati háttérrel torna csoportokat is vezettem Parkinsonos betegeknek, szívműtötteknek, kismamáknak, idős, nehezen mozgó pácienseknek. Mindig könnyed, barátságos légkör alakult ki a csoportjaimban. AZ SM betegségben nagyon fontos, hogy megőrizzük a mozgásképességünket. A megfelelő terhelésű, erősítő edzés minden esetben javíthatja az állóképességet és az életminőséget. Mozgásterápiával a célom elsősorban a meglévő mindennapi funkciók megőrzése, valamint a fizikai és lelki állapot romlásának megelőzése. Ezt csak közösen érhetjük el nyugodt környezetben, vidám társaságban és megfelelő tempójú, könnyed gyakorlatokkal. Csoportos tornáimon a résztvevők aktuális testi és lelki állapotához igazodva az ízületeket átmozgató, keringésjavító könnyed tornát tartok sok pihenéssel, légzéssel, járásgyakorlatokkal, az aktívabb rész végén relaxációval.
Jelentkezés: gyogytorna@msmba.hu


Nyíregyházi egyéni és csoportos gyógytorna
Gyuricza László gyógytornász
Borbányai Rehabilitációs Ház – Nyíregyháza, Lajtos utca 33.Gyuricza László

Gyuricza László

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány nyíregyházi nappali ellátóhelyén, a Borbányai Rehabilitációs Házban dolgozom, ahol széles körben találkozom különböző klinikai kórképekkel. Csoportos és egyéni tornákat egyaránt tartok változatosan, eszközhasználattal színesítve. A Debreceni Egyetemen végeztem gyógytornászként. Egyaránt szívesen foglalkozom gyerekekkel, fiatalokkal és idősebbekkel. Célom, hogy a fizikai gyógyítás mellett lelki támogatást is nyújtsak a pácienseimnek. Gyógytornász szemmel elsődleges célomnak tartom, hogy a mozgást megszerettessem a betegekkel és arra sarkalljam őket, hogy azt beépítsék a mindennapi életükbe.

Jelentkezés: rehab@msmba.hu


Online csoportos gerinctorna (2-6 fő)
Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna testnevelő, szakedző, főiskolai tanárSáringerné Szilárd Zsuzsanna

Sáringerné Szilárd Zsuzsanna

A Semmelweis Egyetem Pető András Karán a leendő konduktorokat oktatom, több mint 10 éve én is SM beteg vagyok. Sportolás közben eleinte nekem is hihetetlennek tűnt, hogy képes vagyok az adott mozdulatot megtenni, az adott edzéstervet végigcsinálni, de mégis elkezdtem és befejeztem, egy rövid idő után pedig a testem meghálálta a munkát. A heti egyszeri gerinctornát kimondottan ülő és fekvő helyzetben végezzük online. A cél a törzsizmok funkcionális működtetése, erősítése gerinckímélő testhelyzetekben. Bemelegítés, tudatos izomerősítés, majd alapos nyújtás és relaxáció. A feladatvégzés közben folyamatosan instruálom a résztvevőket, hogy mire kell odafigyelni, hogyan kell helyesen végrehajtani a gyakorlatokat. Közös célunk lehet, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatok hozzásegítsék a résztvevőket ahhoz, hogy a napi tevékenységeiket könnyebben végezhessék el.

Jelentkezés: gerinctorna@msmba.hu


Online yin jóga (2-4 fő)
dr. Kelemen Kunigunda yin jógaoktatóKelemen Kunigunda

Jogász és yin jógaoktató vagyok. Jóga iránti szeretetem 2012-ben kezdődött, azóta folyamatosan gyakorlom, mélyítem tudásom, képzem magam. Vallom, hogy a jóga éveket ad az élethez és életet az évekhez. A yin jógában a fókusz a teljes elengedésen, átadáson, passzivitáson van. Segíti az elcsendesedést, a jelenbe és az önmagunkhoz való megérkezést. Aktivizálja a test természetes gyógyító képességét, feltölti az energiakészletet, feloldja a mélyen elraktározott stresszt. A hosszan kitartott pózok segítségével az izmok ellazulnak, ezáltal gyakorolunk hatást a kötőszöveteken át a szalagokra és ízületekre.

Jelentkezés: joga@msmba.hu


A testi és lelki egészséget szolgáló, élményes együttlétet kívánunk minden csatlakozónak!

Forrás: www.msmba.hu/mozgasprogram